tisdag 29 november 2011

Ett gammalt foto

Nu när vi har flyttat till Rudsta får man ta och läsa på lite om bygden så i helgen var vi på biblioteket och lånade lite hembyggdslitteratur. Och tro det eller ej men vårt hus är så specielt att det var på bild i alla böckerna.

Den äldsta bilden, svårt att säga när den är ifrån men ska vi gissa på tidigt 1900-tal? Det är lite svårt att se på bilden men det står några personer på trappan som kanske kan ge en hint. Notera att det endast är ett fönster i köket på bottenvåningen och att färgsättningen mycket väl skulle kunna vara samma som nu. Bilden är ifrån boken "Nor Socken" av Carl Mellkvist".


Nästa bild kanske kan vara från 1950-talet från boken "Ställen i Nor" utgiven av Nors hembygdsförening. Här verkar verandorna vara målade vita


Den tredje boken "Skisser från Nor" lånade vi endast för att denna fina skiss fanns med från 1964 av Bertil Lundgren.



På dessa länkar finns flygbilder från 50-talet på skolhuset.
http://www.flygfotohistoria.se/serier/4636-norr-om-edsvalla-langs-alven-rudsta-lindesnar-kopung/bilder/152224
http://www.flygfotohistoria.se/serier/4636-norr-om-edsvalla-langs-alven-rudsta-lindesnar-kopung/bilder/151045

I en av böckerna finns även detta protokoll. Lite svårt att förstå exakt vad de menar men jag tolkar det som om "gafverummet" i texten är vårat kök och "vardagrumsalkov" på övervåningen. Den väggen som nu delar av dessa båda "rum" är av senare datum och byggd på 50-talet när man gjorde om en del av det stora rummet till ett kök. Däremot har jag svårt att  få till sovrummet på övervåningen i nedanstående beskrivning så det kanske byggdes till senare. Även  den rappade väggbiten som jag hittade på vinden och skrev om i förra inlägget passar inte in i beskrivning då huset troligtvis har byggts ut innan. Vidare forskning inom detta ämne är ett måste.

Slut på dagens historielektion.

lördag 19 november 2011

Isolering

När man har ett hus måste man göra en massa saker som inte syns. Dagens uppgift var att tilläggsisolera den delen av vinden som är ligger ovanför vår övervåning som vi bor i. Inte för det har varit särskilt kallt inomhus men famm till nu har isoleringen bestått av ca 20 cm sågspån vilket motsvara ungefär 2 cm modern isolering så det finns en del pengar att spara i uppvärmningskostnad. Två kvällar efter jobbet har jag besökt byggvaruhus i stan för att inköpa allt material (totalt 16 rullar isolering).


Själva arbetet tog kanske inte mer än 4 timmar så det var rätt så snabbt gjort men jäklar vad dammigt och skitigt det blev. Det var inte heller helt bekvämt att ligga på knä och krypa under så lång tid. Det kliar fortfarande i hals och ögon trots att jag hade en andningsmask. Det första som gjordes var att ta bort allt skit som låg tillsammans med sågspånen, gamla kartonger, frigolitbitar och tegelstenar och därefter krattades sågspånen ut (detta orsakade rejält med damm) så jämt som möjligt. Sedan rullades två lager isolering ut, totalt 20 cm. Som synes är det inget fel på innertaket trots att det är över hundra år gammalt.


 Det var lite bökigt att komma åt i alla hörn och stundtals fick man lite kaustrofobiska känslor men på det stora hela gick det ändå rätt så smidigt. Det krångligasgte var att ta sig in i det lilla hålet  (tillsammans med all i isolering) i taket som syns till vänster i bilden nedan. Hålet leder ut till den utskjutande delen av övervåningen ovanför huvudentrén.



Det är lite kul att titta på vindar, man ser ofta tecken på hur huset sett ut tidigare, så även hos oss. Det lilla hålet i taket och detta lilla väggparti som är vitmålat tyder på att huset från början var ungefär hälften så stort och med endast ett våningsplan. När man vet om detta ser man även en hel del tecken på utsidan som tyder på en utbyggnad. Husest bestod alltså från början endast av den stora skolsalen och "den gröna hallen". Detta förklarar också den lite överdrivet tjocka inneväggen vid sovrummet Någonstans har vi läst att man i  slutet av 1800-talet byggde ut huset  och att man inrättade en lärarbostad på övervåningen.


Vi har inte tagit bort några sågspån så de ligger kvar under den nya isoleringen. Vissa säger att det kan bildas mögel i spånen medan andra säger att det inte är några problem, vi litade på det sistnämnda. 


Imorgon fortsätter isoleringsarbetet med att isolera alla inneväggar som vetter mot vinden.

måndag 14 november 2011

lördag 5 november 2011

Tjänligt vatten

Nu har vi gjort en vattenanalys av vårt dricksvatten och alla som varit hos oss och druckit ett glas kan vara på den lugna sidan. Alla värden var helt perfekta, vi har helt enkelt ett kanonvatten. Den enda anmärkningen var att det var lite flour i vattnet, vilket är bra mycket bättre än om det är mycket flour i vattnet som kan vara direkt hälsofarligt, så vi fick rekomendationen att använda tandkräm med flour i, som om det finns något annat nuförtiden. En annan bra sak var att det nästan inte fanns något radon i vattnet (75 bq/l och gränsvärdena för dricksvatten ligger på 1000 bq/l). Detta betyder att vi troligen inte har några höga värden i berget vilket känns bra. Blåbetong tror jag inte vi behöver vara oroliga för men vi ska ända ta och mäta radonet i huset så småningom