Nu när vi har flyttat till Rudsta får man ta och läsa på lite om bygden så i helgen var vi på biblioteket och lånade lite hembyggdslitteratur. Och tro det eller ej men vårt hus är så specielt att det var på bild i alla böckerna.
Den äldsta bilden, svårt att säga när den är ifrån men ska vi gissa på tidigt 1900-tal? Det är lite svårt att se på bilden men det står några personer på trappan som kanske kan ge en hint. Notera att det endast är ett fönster i köket på bottenvåningen och att färgsättningen mycket väl skulle kunna vara samma som nu. Bilden är ifrån boken "Nor Socken" av Carl Mellkvist".
Nästa bild kanske kan vara från 1950-talet från boken "Ställen i Nor" utgiven av Nors hembygdsförening. Här verkar verandorna vara målade vita
Den tredje boken "Skisser från Nor" lånade vi endast för att denna fina skiss fanns med från 1964 av Bertil Lundgren.
På dessa länkar finns flygbilder från 50-talet på skolhuset.
http://www.flygfotohistoria.se/serier/4636-norr-om-edsvalla-langs-alven-rudsta-lindesnar-kopung/bilder/152224
http://www.flygfotohistoria.se/serier/4636-norr-om-edsvalla-langs-alven-rudsta-lindesnar-kopung/bilder/151045
I en av böckerna finns även detta protokoll. Lite svårt att förstå exakt vad de menar men jag tolkar det som om "gafverummet" i texten är vårat kök och "vardagrumsalkov" på övervåningen. Den väggen som nu delar av dessa båda "rum" är av senare datum och byggd på 50-talet när man gjorde om en del av det stora rummet till ett kök. Däremot har jag svårt att få till sovrummet på övervåningen i nedanstående beskrivning så det kanske byggdes till senare. Även den rappade väggbiten som jag hittade på vinden och skrev om i förra inlägget passar inte in i beskrivning då huset troligtvis har byggts ut innan. Vidare forskning inom detta ämne är ett måste.
Slut på dagens historielektion.